Na de National Gallery was het tijd voor wat meer modernere kunst.
Het Tate museum was dan ook meer mijn ding. Al waren ook daar een aantal onderdelen/kunstwerken misschien wat te gek of extreem. Het verhaal dat erachter zit is meestal meer maatschappelijk, politiek, sociologisch getint. Het museum is ondergebracht in een voormalige elektriciteitscentrale en zou 99m hoog zijn.

Voornamelijk dit stuk in het museum vond ik er helemaal tot zijn recht komen:

(Voor degene die het niet zou door hebben: dit was geen onderdeel van de kunst) al heb ik het wel met opzet gefotografeerd. In het boek van Don Normam (design of everyday things) spreekt hij ook over deuren als voorbeeld, nl dat dingen uit zichzelf duidelijk dienen te zijn. Als mensen teveel moeten nadenken over hoe iets werkt,  moet het design misschien heroverwogen worden. Dit is ook een principe dat besproken wordt in het eerste deel van de opleiding “Introduction to UI Design” (zie eerdere blogpost). Ik beken, heb die helaas niet afgewerkt. Hoe dat komt leg ik nog wel eens uit. Alleszins is meestal een nooduitgang wel vrij duidelijk door de herkenbare “drukbar” die over de breedte van de deur gemonteerd is. De “push” zou vanuit dit principe eerder een nice to have zijn dan een must have.
En dan nu wel enkele van de tentoongestelde kunstwerken:

Omdat ik zelf niet in staat ben om de gedachtegang van het kunstwerk zo duidelijk weer te geven, heb ik ervoor gekozen om de uiteenzetting van het museum zelf weer te geven. Ere wie ere toekomt namelijk…


Daarnaast was er ook een kunstwerk bestaande uit allemaal waterpassen op een lijn gemonteerd.

Het werk hieronder is in 1980 gemaakt door Donald Judd. Bestaande uit aluminium en lagen acryl. Voor meer informatie over zijn werken zie deze website. Voor meer uitgebreide informatie over de artiest zijn biografie, kunst, ideeën etc zie deze website.

Onderstaande kunstwerk is van Rasheed Araeen en heeft als titel “Lovers”. Het werd gemaakt in 1968 en is beschilderd hout. Door het museum werd het kunstwerk van volgende uiteenzetting voorzien: “Araeen trained as a civil engineer, and his sculptures are constructed using geometric forms. Lovers combines two structures, each of which consists of a series of triangles, that have been rotated and orientated in different ways. The work can be shown in two different configurations: either with the two parts next to each other, or on top of each other. This introduction of alternative possibilities challenges the idea of the artwork as a fixes object conceived by a single individual.”.

Als ik eerlijk ben dan gaf het werk de illusie eerder uit metaal gemaakt te zijn dan van hout. Ik vond het idee erachter en de uitwerking alvast goed gevonden. Meer kunstwerken kan je op deze website terugvinden. Persoonlijk ben ik niet zo een fan van al zijn werken.

De twee foto’s hieronder geven het kunstwerk van Tony Cragg weer met de naam “Stack” (1975). De uitleg gegeven door het Tate:

“While making Stack, Cragg randomly accumulated miscellaneous objects and materials, which he ordered into a solid, geometric structure. The layering of different kinds of materials suggests a geological structure, showing the interconnection of raw and fabricated materials in a landscape shaped over time by mankind. Stack demonstrates Cragg’s interest in humanity’s impact on nature through industry, science and technology; and the evolution of organic and man-made landscapes.”

 


Maar ook:

Het kunstwerk hieronder is volledig gemaakt van paperclips met (als ge goed kijkt) samen een grote paperclipafbeelding in het midden.

Onderstaande robot is volledig opgebouwd uit oude radio’s.

Bovenstaande kunstwerken zijn te bezichtigen in het Tate Museum. Ik beschik over geen enkele rechten en de bovenstaande weergave ervan dient enkel ter persoonlijke bespreking/beoordeling van de werken. In de mate van het mogelijke probeer ik in de nabije toekomst nog verdere vermelding van de artiesten uit te werken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s