Eerst een bezoekje gebracht aan het “National Gallery” museum. Dat was iets minder mijn ding. Niet dat ik het niet weet te appreciëren maar sommige dingen roepen wel het gevoel “dat hangt bij mijn bomma op de schouw ook” op. Meer donkere, stoffige, zware,vale en vnl christelijk geïnspireerde schilderijen.  Tja ieder zijn keuze natuurlijk. Wel leuk dat alle musea gratis zijn…

Heb helaas niet echt de uitleg te pakken gekregen en sommige een blik moeten werpen vanop de zijlijn. Heb de meest kleurrijke eruit proberen pikken. Het museum was in een heel mooi gebouw maar dus met veel volk. Die had ik er liever niet bij :-p. Op het plein voor het museum is trouwens ook altijd iets te doen zoals uitbeelden levende standbeelden (er waren ook zwevende Yoda’s uit Star Wars) en vloertekenaars.

Vincent van Gogh (1853-1890): Long Grass with Butterflies (1890). Van Gogh painted this in the gardens of the asylum at St-Rémy near Arles where, he noted: “the grass grows tall and unkempt”. Single black strokes on top of patches of bright green highlight the most untidy areas of the vegetation. The unusual vista is framed by a white path and a line of trees, which are abruptly cut off from view at the top of the canvas. (Oil on canvas, schilderij hieronder)

Schilderij hieronder is van Paul Gauguin (1848-1903). “Harvast: Le Pouldu” (1890). Met als uitleg gegeven door het museum: “Women harvest wheat in a field on the edge of a deep blue sea. This stretches away into the horizon, emphasising their isolation. The simplified, unrealistic forms, and the bright contrasting colours are intended to demonstrate the primitivism of life in Le Pouldu in the far west of France, where life is eked out from the poor soil and the sea. (Oil on canvas).

Van het schilderij hieronder heb ik jammerlijk genoeg niet meer informatie. Het is een vrij groot werk, wat me voornamelijk aansprak doordat het “ontbrekende stukken” heeft. Een beetje paradoxaal brengen de leemtes aparte stukken net tot een geheel. Persoonlijk vind ik dit wel “origineel” gevonden en biedt het de mogelijkheid tot vrijheid om “zelf stukken bij te verzinnen”. Onderdelen lijken wel “gepikt” te zijn uit het schilderij.

Met onderstaande afbeelding doe ik eigenlijk een beetje afbreuk aan de schilder wat zeker niet intentioneel is. Door voornamelijk in te zoomen op een onderdeel wou ik meer zicht krijgen op de schildertechnieken. En als ik eerlijk ben vond ik de rest van het schilderij gewoon ook minder interessant…

Schilderij hieronder is het bekende schilderij getiteld “Sunflowers” van Vincent van Gogh. Geschilderd in 1888. Twee jaar voor zijn dood. Het museum voorzag het van volgende uitleg: “Van Gogh associated the colour yellow with hope and friendship. He suggested that this four Sunflowers canvases, painted to decorate his house in Arles, express an “idea symbolising gratitude”. He seems to have been especially pleased with this picture, which he hung in the guest bedroom in anticipation of the arrival of his friend, the artist Paul Gauguin. (Oil on canvas)”

Het schilderij hierboven is het de stoel met pijp van Vincent van Gogh. De uiteenzetting heb ik gemist maar heb wel een interessante website gevonden met een goede analyse. Zij stellen daarnaast het schilderij van Van Gogh zijn vriend: Gauguin voor, uiteraard ook een stoel.

Het schilderij hieronder is een werk van John Russell (1858-1930) en draagt de titel “Les Terrasses de Monte Cassino” (ongeveer 1889). Er wordt verondersteld dat dit schilderij door Russell en zijn vrouw werd geschilderd tijdens hun verblijf in Cassino. (Ten zuiden van Rome) Anderzijds roept het ook het landschap nabij Antibes (Zuid-Oost Frankrijk) op dat door de artiest werd bezocht in 1890-1891. Het zonovergoten landschap wordt weergegeven met benadrukking van kleuren als roze, geel en turquoise.

Het schilderij hieronder zijn “De Waterlelies” van Claude Monet. Het schilderij is gebaseerd op de vijver dat behoorde tot het huis dat hij in 1890 had gekocht in het Franse Giverny.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s